De waarheid mag gezegd worden
Marketing en de waarheid. Ergens hebben ze altijd op gespannen voet gestaan. Tot de komst van internet. En daaroverheen de recessie.
Kent u de serie Mad Men? Prachtig hoe de arrogante, van sigarettenrook doortrokken machocultuur in de hoogtijdagen van de reclame hier in beeld wordt gebracht. Pijnlijk realistisch stappen we in de tijd waarin de creatieven nog kunstenaars waren die hun ziel hadden verkwanseld aan de commercie en waarin de accountdirector en copywriter hun trukendoos opentrokken om zoveel mogelijk zieltjes verslaafd te maken aan hun product. Consument en waarheid als wisselgeld.
Nu heb ik nog niet de leeftijd bereikt om deze periode zelf te hebben meegemaakt, maar dit opportunistische geurtje heeft stiekem nog lang in de reclamewereld gehangen. De creatieve zelfovertuiging boven de dampende asbak tussen ons, accountmanagers en copywriters, in op tafel. We wisten hoe de wereld werkte, we ‘manageden percepties’, en manipuleerden doelgroepen volgens statistieken, profielen en met forse urenbegrotingen. Dat hoefden we niet eens te verdedigen, we namen het niet zo nauw met de uurtjes. Want dat ging zo.
Maar niemand had gerekend op de impact van een nieuw medium dat via de universitaire wereld het echte leven in kwam: internet. Door internet hield de doelgroep ineens op om een passief percentiel te zijn en kwam hij ongevraagd via internet en social media zijn hokje uit. Verenigde zich op internet, schreef comments en liet reviews achter. Daar ging ons zorgvuldig gemanicuurde imago. En daar kwam de behoefte en eerlijke mening van de consument. Bang, right in our face.
De recessie deed er nog een schepje bovenop. Hadden we aan het eind van de vorige eeuw de roep om accountability net overleefd, wilde de klant ineens alleen nog maar betalen voor afgemeten stukjes expertise. Logisch zal je nu denken. Maar weet dan dat het klassieke verdienmodel van een reclamebureau dat van een urenfabriek is. En dan doet het pijn als de klant al je overige – in het oude model noodzakelijke – uren wegstreept. Bang, again.
Ik stel deze ontwikkelingen natuurlijk veel te lineair voor. Maar ik geloof wel degelijk dat ons vak een paar harde tikken heeft gehad. Maar daarmee ook een grote gift. De uitdaging onszelf opnieuw uit te vinden. Echte communicatie tot stand brengen tussen klant en markt. Om een nieuwe, open samenwerking aan te gaan met de klant, op basis van betrokkenheid, eerlijkheid en transparantie. En dat levert een heel nieuw soort beloning op.
Dankjewel internet. Dankjewel recessie. De waarheid mag gezegd worden.
terug naar overzicht