0113-269764

Hoe blind ben jij als ondernemer?

Auteur: Sonja Kik

“Ik heb nog nooit aan marketing gedaan.” Als ondernemer kun je jezelf heel wat wijsmaken. “Ik heb geen concurrenten.” Van mij mag het, ik beschouw het zelf als een van de grootste voordelen van het ondernemerschap dat ik dat zelf ook mag. “Ik heb het druk genoeg zonder.” Maar ik hoop ook altijd dat mensen mij wijzen op mijn blinde vlekken. Mag ik?

“Ik heb nog nooit aan marketing gedaan.”

Misschien heb je nog nooit in je leven een marketingplan gemaakt. Of alleen op papier omdat de bank dat wilde. Wat hier eigenlijk misgaat, is dat het woord marketing te snel het beeld oproept van grote offertes voor een hoop gebakken lucht. Jammer, want eerlijke marketing gaat heel gewoon over jouw klant. Over zorgen dat je morgen en overmorgen kunt blijven ondernemen. Wie hebben er geld over voor de dienst of product die jij wil leveren? Wie zijn die mensen en wat vinden zij belangrijk? Eigenlijk gewoon de vragen die jij aan je klant zou moeten stellen en waar je ’s avonds thuis achter je laptop over nadenkt. Precies, en daarom alleen al doe jij dus ook aan marketing.

“Ik heb geen concurrenten.”

Deze hoor ik vaak. Al lang bestaande familiebedrijven, bedrijven in een nichemarkt of met een vaste, loyale klantenkring komen nogal eens in de verleiding om dit te denken. Ook hier moeten we eerst naar de term concurrentie kijken. Wat is een concurrent? Iemand die precies hetzelfde doet als jij, en die op jouw klanten mikt? Iemand die precies dezelfde producten of diensten levert? Kijk eens wat dieper: voor welke vraag of behoefte lever je een oplossing en welke alternatieven zijn er nog meer? Zo kan een dure racefiets concurrentie zijn voor een oldtimer – hoe exclusief ook. Uiteindelijk kan de klant zijn geld maar één keer uitgeven en alleen de klant bepaalt waaraan.

“Ik heb het druk genoeg zonder.”

Sommige bedrijven hebben het zo druk dat ze het werk niet aan kunnen. Dat is een prettige wetenschap, maar hoe weet je dat dat zo blijft? Wat gebeurt er als er nieuwe aanbieders op de markt komen? Als de marges onder druk komen staan en concurrenten jouw klanten gaan benaderen? Als de markt krimpt en iedereen probeert te overleven? Het gaat er niet om hoe druk je het nu hebt, het gaat erom ook morgen en overmorgen voldoende werk te hebben om je kosten en personeel te kunnen blijven betalen. Marketing komt niet met garanties, maar de beste belofte dat jij aan het werk blijft komt voort uit luisteren naar de behoeften van je klant. Marketing dus.

Voor wie zich nu realiseert dat hij toch aan marketing doet, wel degelijk concurrenten heeft en niet zomaar kan aannemen dat alles blijft zoals het is: wees gerust, ik probeer je niets te verkopen. Voor mij als ondernemer is het namelijk niet anders dan voor jou. Ik probeer je alleen maar aan het denken te zetten. Zodat je, als je denkt ‘nu is het tijd om het eens serieus aan te gaan pakken’ aan mij denkt. Vandaag heb ik het druk genoeg, maar ik ben niet blind. En ik denk aan morgen.

terug naar overzicht

website door zwaartekracht