0113-269764

Hoe staat het met de conditie van jouw onderneming?

afbeelding blog remco

Auteur: Remco Robinson

Op het moment dat ik deze blog schrijf is net het WK-Judo in Astana begonnen. Dat is voor mij als oud-wedstrijdjudoka smullen. Een aantal jaren bestond mijn leven uit dagelijks trainen, een afgepast dieet en jawel, elke dag op de weegschaal staan om mijn juiste gewicht te houden. Die dagen zijn voorbij, maar nog steeds let ik op mijn gewicht en vooral op mijn conditie. Hoe staat het met mijn kracht, snelheid, lenigheid, coördinatie en uithoudingsvermogen?

Ondernemers zijn een beetje als atleten. Zij moeten ook op hun conditie letten (natuurlijk lichamelijk) maar vooral op de conditie van hun bedrijf, want de markt verandert voortdurend. Dat stelt steeds weer nieuwe eisen aan je onderneming.

Als judoka zat ik bij de half zwaargewichten. Ik moest het niet van pure kracht hebben, maar we waren ook niet vliegensvlug zoals de lichtgewichten. Wat je vooral moet kunnen is op het juiste moment veranderen. Flexibel zijn dus. Of je nu zelf het initiatief neemt of reageert op de ander, steeds moet je een volgende stap in gedachten hebben. Een eenzijdige of enkelvoudige benadering is niet voldoende. In de wereld van de ondernemer is dit net zo. Er bestaat een voortdurende interactie met je klant. Je hebt zelf ideeën vanuit je eigenheid, datgene wat jou onderscheidt van de anderen. Maar het is belangrijk om de klantvraag voor ogen te houden en daarop in te spelen en soms zelfs te anticiperen, zodat je klaar staat met een vernieuwd product als de klant ontdekt dat hij of zij iets nieuws wil.

De markt is niet alleen veranderlijk, ze is op veel gebieden ook krap geworden. De markt trekt weer voorzichtig aan, maar er is niet veel ruimte. Daarom moet je als ondernemer ook efficiënt zijn. Er is geen ruimte voor verspilling. Je moet je middelen zo goed mogelijk inzetten en maximaal resultaat behalen. Ook hiermee kom ik terug bij mijn lievelingssport judo. In de judo is het motto: maximale doeltreffendheid bij een minimum aan inspanning

De zomervakantie was ook in mijn wedstrijdperiode een tijd van rust, minder trainen en een wat minder streng dieet. Het einde ervan betekende altijd weer zo snel mogelijk in topconditie komen. De eerste wedstrijden waren al in september. Nu de zomervakantie voorbij is pak je als ondernemer ook weer de draad op. Misschien goed om je dan de vraag te stellen: is mijn bedrijf in goede conditie?

terug naar overzicht

website door zwaartekracht