0113-269764

Is ondernemen nog ondernemen?

Auteur: Edwin Advocaat

Uit passie voor je vak of passie voor een product, in combinatie met eigenwijsheid en/of eigenzinnigheid, worden mensen ondernemer. Is ondernemen een vak? Naar mijn inzien is het een manier van leven. Als ondernemer kan je alles, tenminste dat wordt van je verwacht. Van de medewerkers, van je klanten, van de leveranciers, van je reclamebureau, van je accountant. Iedereen gaat ervan uit dat je er verstand van hebt of moet hebben. Als je bent gestart als ondernemer uit passie voor je vak of product, is het dan reëel dat je van alles verstand kan hebben?

In mijn dagelijks leven als ondernemer, ja, dagelijks leven, leer ik elke dag bij. Nieuwe ontwikkelingen, welke kant gaat de markt op, met welke ontwikkelingen. En veel nieuwe termen, iedere week weer. Zomaar even een greep van de nieuwe zaken die afgelopen tijd nieuw voor mij waren:  WKR (Werk Kosten Regeling), Ibeacons (apparaat om mobiel te betalen, locatie te bepalen etc), Responsive Website (past zich aan op iedere apparaat qua grootte),  Icloud hacken via mijn Apple ID ???, DMU (Decision Making Unit), en dan moeten we ook onze bruto marge in de gaten houden in combinatie met de ROI (Return on Investment).

Tja, zijn we hier ondernemer voor geworden?  Ik niet, maar we moeten er wel wat vanaf weten. De tijd en ontwikkeling gaan zo verschrikkelijk hard, dat als ondernemers niet meegaan, ze de boot zullen gaan missen. Is het dan wel te doen om hier alles vanaf te weten? Niet alles natuurlijk, maar ik werk altijd volgens het principe: “Maakt niet uit als ik het niet weet, als ik maar weet wie het wel weet zodat dat ik deze kan bellen.”

De juiste mensen om je heen verzamelen waarmee je snel kan schakelen en die pro-actief ontwikkelingen, op een begrijpelijke manier met je delen, zodat je er iets mee kan of niet. Als ondernemersadviseur komen er veel vragen op mij af, en ja, of nee, ik weet niet alles, maar met een team van specialisten om mij heen kan ik wel snel schakelen.  En, van mijn klanten leer ik veel. Dus als een personeelslid vraagt waar de WKR op de Responsive Website staat en of hij deze via de Ibeacon kan benaderen. Vraag je je dan af of dit ligt bij de DMU van je bedrijf of ben je bang dat dat hij je Icloud hackt via je AppleID waardoor je je ROI en bruto marge niet meer kan halen?

Doe waar je goed in bent, maar blijf bij!

terug naar overzicht

website door zwaartekracht