0113-269764

Van probleemoplossing tot integrale aanpak

Auteur: Remco Robinson

Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen met een vage klacht bij de dokter komen. Er komt een onderzoek en er wordt een oorzaak gevonden. Maar elke remedie leidt tot het volgende probleem. Dat komt doordat een lichaam een organisch geheel is, een systeem. Een onderneming is eigenlijk net als een lichaam. Problemen zijn vaak niet enkelvoudig maar juist complex. Het een hangt met het ander samen.

De verschillende onderdelen van een bedrijf zijn organisch met elkaar verbonden, waardoor een probleem op het gebied van financiering via de identiteit van het bedrijf kan samenhangen met marketing. Vragen omtrent de inzet van personeel hangen samen met de structuur van de onderneming, wat ook weer zijn weerslag heeft op de bedrijfsidentiteit en -cultuur.

Losse problemen in je bedrijf aanpakken maakt dat je weer even verder kunt, maar echte slagen kun je niet maken. Realiseer je wel dat we in plaats van reactief omgaan met problemen, ook proactief kunnen reageren. Wat je daarvoor nodig hebt, is een integrale of systemische aanpak. Niet denken vanuit losse problemen of onderdelen, maar vanuit de onderneming als geheel.

Wie een onderneming begint schrijft eerst een businessplan. Dit bestaat uit de verschillende aspecten van een onderneming. Als je alle aspecten goed hebt doordacht, kom je goed beslagen ten ijs. Bij de aanpak van problemen werkt het eigenlijk in de omgekeerde richting. Je begint nu bij het geheel en onderzoekt het probleem in samenhang met de andere onderdelen. Je stuit proactief op de aspecten die samenhangen met het probleem en komt zo vanuit deze integrale aanpak tot een oplossing.

Wanneer je vanuit deze integrale aanpak werkt, is een probleem niet langer iets wat moet worden opgelost, maar een kans om je onderneming te laten groeien in kwantiteit én kwaliteit. Het is maar net hoe je er naar kijkt. Pak je een paracetamolletje of ben je blij dat je groeipijn hebt?

terug naar overzicht

website door zwaartekracht