Daar tekent u toch niet voor?
Auteur: Arjen Bakker
Onlangs maakte ik kennis met een enthousiaste potentiële klant, die echter nog ‘aan een contract vastzat’. In het specifieke geval was contractueel vastgelegd dat minstens tot het einde van het jaar alle subsidie-aanvragen via dit adviesbureau zouden lopen, en dan ook meteen alle soorten subsidie. Het was voor de klant niet mogelijk om met iemand anders in zee te gaan, ondanks dat hij niet volledig tevreden was.
Je zou denken: dat is bijzonder. Als je niet tevreden bent, moet je naar een ander kunnen gaan. En anders moeten de voordelen van zo’n contract wel zwaar hiertegen opwegen. Toch? Het bijzondere is, dat het in de wereld van het subsidie-advies helemaal niet zo werkt. De bovengenoemde constructie ben ik niet één keer, maar veelvuldig tegengekomen. Sterker nog: bij vorige werkgevers heb ik zelf ook met dit soort eenzijdige contracten gewerkt.
Het voordeel voor mij als adviseur is duidelijk; het alleenrecht dat de klant niet gaat ‘shoppen’ en dat ik als adviseur de ‘zekerheid’ heb dat ik alle trajecten mag begeleiden. Maar in alle eerlijkheid: aan een dergelijk contract zitten gewoon geen voordelen voor de klant. De klant tekent omdat hij de adviseur eenvoudigweg nodig heeft – omdat de aanvragen, procedures en toetsingscriteria voor subsidies voor een leek volkomen ondoorgrondelijk zijn.
Sinds ik me bij de Zwaartekracht Groep heb aangesloten, heb ik mij afgevraagd wat het voordeel van zo’n contract zou zijn voor de klant. En mijn conclusie: ik werk er niet meer mee. U betaalt voor mijn diensten in principe op basis van ‘no cure, no pay’. Het is in mijn belang om zo goed mogelijk te adviseren en subsidie aan te vragen. Doe ik dat goed, dan wordt de relatie automatisch sterker, waardoor we dat ook niet contractueel vast hoeven leggen.
Ik vertrouw op uw beoordelingsvermogen en mijn eigen deskundigheid. Daarom vind ik het prima om alleen afspraken te maken op het gebied van financiën. Met een vrijblijvendheid die mij ook scherp houdt. Om regelmatig contact op te nemen om te onderzoeken of alles nog goed gaat, en of er wellicht nog andere projecten/plannen op stapel staan waar subsidie bij kan helpen.
Klanten die bij mij terugkomen omdat ze dat willen, niet omdat ze moeten. Daar teken ik voor.
En dat zouden meer adviseurs moeten doen.