0113-269764

Subsidie. Gemiste kansen creëer je zelf!

Auteur: Arjen Bakker

Ik heb het zwaar als subsidieadviseur: Er is toch niets mogelijk als het gaat over subsidies. Je kan het wel aanvragen, maar uiteindelijk blijkt dat de subsidie niet voor jou bedoeld is. Of je hebt als ondernemer net niet aan alle voorwaarden van de verantwoording voor de subsidie voldaan, waardoor de inspanning alsnog niet beloond wordt. Of; Subsidie is makkelijk geld, echte ondernemers werken voor hun geld. Slechts een kleine greep uit de uitspraken die ik vaak te horen krijg.

De overheid denkt dat het aanvragen en ontvangen van subsidie erg simpel is gemaakt, maar in de praktijk blijkt er een flink gat te zitten tussen wat de overheid denkt en wat het bedrijfsleven ervaart. Te vaak komt het voor dat een ondernemer een aanvraag heeft gedaan, en dat er aan het eind van  het verhaal uiteindelijk toch geen subsidie wordt uitgekeerd. Dat kan komen door een fout bij de aanvraag zelf, of iets wat bij de verantwoording niet helemaal is gegaan zoals de overheid het bedoelt. Een paar veel gemaakte fouten.

Foute woordkeus

Bij het aanvragen zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen, 1 van die factoren is het taal/woordgebruik zelf. Bij een regeling gericht op de duurzame inzetbaarheid van mensen moet je niet beginnen over procesverbetering. Het is zelfs zo, dat als dat wel genoemd staat, de aanvraag bijna automatisch afgewezen wordt.

Verantwoording niet op orde                

Subsidie aanvragen is één, het verantwoorden is waar het vaak op misgaat. Er zijn regelingen waarbij de verantwoording kan volstaan met een enkele factuur en betaalbewijs, maar soms moet er een volledige projectadministratie worden opgetuigd, inclusief een sluitende urenverantwoording, verschillende offertes en een tot op de cent nauwkeurige financiële verantwoording.

Subsidie als essentiële financiering         

Mijn uitgangspunt is: subsidie is geen doel op zich. Het is in veel gevallen een welkome aanvulling of een subsidie kan risico verlagend werken op projecten & investeringen die toch al uitgevoerd worden. Hoe pak je dit dan goed aan? Win advies in, zorg dat je ondersteund wordt en dat er bij gestuurd wordt wanneer nodig. Tijdens zo’n traject is het namelijk zeer goed denkbaar dat er andere mogelijkheden voorbij komen.

Laat maar dan

Ik ga de uitdaging graag aan! Er zijn veel verschillende subsidies op maat beschikbaar. Het vergt tijd om je daarin te verdiepen. Als je die tijd neemt, loont dat vaak wel! Als er niets te halen valt blijkt dat vaak snel genoeg. Zolang het in ieder geval duidelijk is, en er wel aandacht is geweest voor het onderwerp subsidies!

 

terug naar overzicht

website door zwaartekracht