0113-269764

Verder kunnen door te veranderen

Auteur: Remco Robinson

8 November was ik betrokken bij de crisisnoodopvang van Syrische vluchtelingen in Middelburg. Ik werd geconfronteerd met mensen die dingen hadden doorgemaakt, waarvan ik alleen via de krant en tv had gehoord. Mensen ontmoeten die dit echt hebben doorgemaakt, is iets heel anders. Ze vertelden hoe hun huizen kapot geschoten waren, een dochter ontvoerd was en een zoon vermist. Iemand vertelde over een boottocht, waarbij ze tussen de lijken van verdronken vluchtelingen door moesten varen.

Ik werd geraakt door deze verhalen, maar ook door het feit dat deze mensen niet totaal verslagen waren. Oké, een enkeling zag het allemaal niet meer zitten, maar na een lang gesprek met hem kon hij toch weer verder. Ik vind het nogal wat om dat alles door te maken, alles achter je te laten en toch de kracht te vinden om aan een nieuw leven te beginnen. Het toont iets van de veerkracht van mensen.

Die veerkracht zit in ons allen. Gelukkig hoeven we niet allemaal te vluchten uit oorlogsgebied, maar in andere, wellicht minder ernstige situaties hebben ook wij veerkracht nodig. Dat geldt ook voor je medewerkers. Als ik personeel coach, gaat het om mensen die vastlopen in hun werk. De oorzaak ligt meestal in ingeslepen patronen; een bepaalde manier van werken, omgaan met collega’s, klanten en jou als leidinggevende. Ze maken dat mensen dingen doen op een manier die ooit wel gewerkt heeft, maar nu niet meer. Zo kun je als ondernemer flink last van hebben een medewerker die vastzit.

Veel patronen hebben met het verleden te maken. In coaching probeer ik mensen bewust te maken van dergelijke patronen, te onderzoeken waar ze vandaan komen, waarom ze ooit wel werkten, maar nu problemen geven. Als je medewerker zich hiervan bewust wordt, dan onderzoeken we alternatieven. Kan het ook anders? Welke manieren zijn er om met deze situatie om te gaan? Samen kiezen we dan een alternatief en dat gaat je medewerker uitproberen. Soms is het een goed alternatief en soms ook niet. In elk geval is de nieuwe ervaring een eerste doorbreking van het patroon en opent zich zo een andere manier van werken. Je medewerker zit niet langer vast in patronen, maar ontdekt zijn of haar eigen mogelijkheden, keuzevrijheid en kansen. Daar gaat het uiteindelijk om. Dat maakt dat hij of zij verder kan en een nieuwe weg kan inslaan. Ook als ondernemer kun je dan verder.

terug naar overzicht

website door zwaartekracht