0113-269764

ZK trainers

 

Jenny Crone sloot zich in 2016 aan bij ZK. Een stap die ze als succesvol zelfstandig adviseur en MKB coach nam met het oog op de synergie met andere adviseurs. Sinds ze in 2008 het familiebedrijf in industriële ketels verkocht, kwamen verschillende uitdagingen op haar pad. Ze is directeur bij Warmco (leverancier van industriële restwarmte), werkt samen met de TU Delft aan een boek over industriële symbiose en richt zich daarnaast op het ondersteunen van MKB ondernemers, met name familiebedrijven. Ze ging als een van de eersten actief aan de slag met de ZK scan en gaat ook nieuwe adviseurs trainen.

Jenny: “In 1995 nam ik zonder enige ervaring het bedrijf over van mijn vader, een industriële ketel-  en apparatenfabriek. Het bedrijf bevond zich in zwaar weer maar ik wist één ding zeker: het familiebedrijf zou overleven en dat deed het ook.” In 2001 braken er opnieuw zware tijden aan. Met een zware financiering en de nodige liquiditeitsdruk moest ze de moed erin houden, strategische en alledaagse problemen oplossen. Jenny: “Vaak heb ik in die tijd gedacht: was er maar iemand die gewoon even mijn denkproces over kon nemen, om alles op een rijtje te zetten. Maar ik stond er alleen voor.”

Na 14 jaar aan het roer besloot ze eruit te stappen. Jenny: “Ik nam me voor mijn kennis en ervaring in te zetten om de steunpilaar te worden voor DGA’s die ikzelf zo graag had gehad. Ik geloof in het MKB en in het familiebedrijf. Zij zorgen voor 50% van de Nederlandse werkgelegenheid en zijn de motor van de economie. DGA’s werken met hart en ziel in hun bedrijf, maar te weinig AAN hun bedrijf. Ze worden eenvoudig in beslag worden genomen door de waan van de dag. Daar voeg ik waarde toe. Als sparringpartner voor de DGA vertaal ik plannen naar concrete acties en ben ik de “stok achter de deur.”

“De ZK scan werkt. Omdat je samen met de DGA de zaken onderling in verband brengt.”

Bij ZK was Jenny vanaf de start betrokken bij het ZK waardenmodel. Ze was ook een van de eersten die de ZK scans uitvoerde. “De ZK scan werkt. Vooral omdat je samen met de DGA zaken onderling in verband brengt, kritisch kijkt naar de rol van de ondernemer zelf, zijn leiderschapsstijl en ambities, maar ook zijn grenzen. We onderzoeken met elkaar de mogelijkheden en onmogelijkheden in de organisatie. Vaak weet een ondernemer heel goed wat hij wil. Er is al geïnvesteerd in plannen, maar die liggen in de onderste la. Die moeten eruit, en worden omgezet in concrete trajecten.”

Een grote meerwaarde van de ZK scans is volgens Jenny dat er altijd twee adviseurs bij aanwezig zijn.  Jenny: “Als adviseur kun je nog zo goed zijn in je vak, als je praat kun je lastig observeren. Je staat samen gewoon sterker. Samen zie je meer en kun je je individuele observaties ook vergelijken.  Het gaat deels om de antwoorden die een ondernemer geeft, maar ten diepste om wat er onder de oppervlakte leeft. Welke patronen kun je ontdekken en kunnen we die doorbreken? Leeft er angst of weerstand in de organisatie? Het duurt even voordat je dat onder de knie hebt, maar het is heel bijzonder om te doen. Ik kijk ernaar uit om mensen te gaan trainen!”

website door zwaartekracht